Voorbereiding verdubbeling N33 Midden vertraagd

Het project N33 Midden loopt vertraging op. Op korte termijn kan het Tracébesluit niet getekend worden door de demissionair Minister. De oorzaak is de stikstofproblematiek. Daarnaast heeft het project een financieel tekort.

De landelijk gekozen methodiek voor stikstofberekening is door de Raad van State afgekeurd. Er wordt gewerkt aan een nieuwe methodiek, maar het is nog niet bekend wanneer dit klaar is. Doordat hier nog geen duidelijkheid over is, kan het Tracébesluit niet volledig afgerond worden.  Daarnaast kent het project nog een budgettekort, omdat een groot deel van het projectbudget is toegekend aan Aanpak Ring Zuid.

Momenteel is de provincie Groningen samen met de regio op zoek naar nieuwe financiële middelen om dit tekort aan te vullen. Zo heeft de provincie samen met een aantal Groninger gemeenten en bedrijven onlangs een dringend beroep gedaan op informateur Mariëtte Hamer voor een financiële bijdrage voor de realisatie van N33 Midden. De ambitie om de N33 tussen knooppunt Zuidbroek en Appingedam te verdubbelen blijft onverminderd overeind.