Haalbaarheidsonderzoek naar zandwinning uit Damsterplas
Duurzaamheid heeft een belangrijke plek in het project N33 Midden. Daarom onderzoeken we – in afwachting van besluitvorming over de financiering en voortgang van het project – of bepaalde maatregelen haalbaar zijn. Voor de verlegging van de N33 bij Tjuchem moet veel zand aangevoerd worden. Daarom onderzoeken we – samen met de gemeente Midden-Groningen – of zandwinning uit de Damsterplas opnieuw mogelijk is.
De Damsterplas ten zuiden van Steendam is ontstaan door zandwinning voor de huidige N33. In de jaren ’90 is door de zandwinning een plas ontstaan met een diepte van ongeveer 8m. De mogelijke zandwinning voor de toekomstige N33 heeft invloed op de diepte. De grootte van de plas blijft gelijk.
Haalbaarheidsonderzoek
Fugro start op dinsdag 6 april met een haalbaarheidsonderzoek in het Damsterplas. De werkzaamheden duren 5 à 6 werkdagen. Het onderzoek moet onder andere duidelijkheid geven over de zandkwaliteit, de methodieken voor zandwinning en transport van zand, invloed van zandwinning op het Damsterplas en tot slot wat het betekent voor de directe omgeving.
Gedurende het onderzoek ligt een ponton in de Damsterplas. Op de ponton staat een boorinstallatie waarmee Fugro drie boringen tot een diepte van 25 tot 30 meter diepte verricht.
Fugro voert de ponton en de boorinstallatie aan via de parkeerplaats aan de Damsterweg, tegenover de Geerlandsweg. Dit betekent dat de parkeerplaats op 6 april in de ochtend is afgesloten. Ook bij het afronden van de werkzaamheden is de parkeerplaats een halve dag afgesloten. Wanneer dit precies is, is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden.
Vervolgstappen
Als blijkt dat zandwinning mogelijk is, starten we met het aanvragen van vergunningen. Deze vergunningen gaan onder andere over veiligheid, effecten op omgeving, omwonenden en milieu en natuur. Pas als de vergunningen zijn verkregen en er duidelijkheid is over de financiering van het project N33 Midden, starten we met de zandwinning.